Nieuwe indicatieve tabel 2024
Nieuwe indicatieve tabel 2024
In december 2024 werd de indicatieve tabel herzien. Deze herziening heeft belangrijke gevolgen voor de schadevergoeding van slachtoffers van misdrijven en ongevallen.
De indicatieve tabel zal de volgende jaren worden gebruikt als leidraad om de schadevergoeding te bepalen.
Wat is de indicatieve tabel?
De indicatieve tabel is een hulpmiddel bij het begroten van schade na een misdrijf of ongeval. In de tabel worden o.m. vergoedingen voor lichamelijke, morele en materiële schade voorzien.
De indicatieve tabel wordt opgesteld door een werkgroep bestaande uit magistraten die gespecialiseerd zijn in schadeberekening.
De indicatieve tabel wordt (in principe) elke vier jaar herzien zodat deze aangepast blijft aan onze veranderende maatschappij en de inflatie.
De indicatieve tabel is geen wet of dwingende regel, maar louter richtinggevend.
De indicatieve tabel wordt gebruikt bij de begroting van schade na verkeersongeval, opzettelijke gewelddaden, medische fout, schade door zaken of dieren, ,…
Wanneer is de indicatieve tabel 2024 van toepassing?
De nieuwe indicatieve tabel 2024 is van toepassing op alle schadegevallen die nog definitief moeten worden begroot.
Dit betekent dat de indicatieve tabel 2024 ook van toepassing is op schadegevallen uit het verleden die nog niet volledig zijn uitbetaald.
Voor alle schadeposten is de nieuwe indicatieve tabel gunstiger tot veel gunstiger.
Wat is er veranderd?
Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden:
– de term ‘medische kosten’ wordt vervangen door ‘gezondheidskosten’, zodat er nu ook rekening wordt gehouden met psychologische kosten.
– Een aantal bedragen wordt aanzienlijk verhoogd ten opzichte van de indicatieve tabel 2020. Zo stijgt de vergoeding voor hospitalisatie van 29,00 euro naar 34,00 per dag en stijgt de vergoeding voor tijdelijke persoonlijke ongeschiktheid (TPO) van 28,00 euro naar 32,00 euro per dag.
– De huishoudelijke schade wordt aanzienlijk opgewaardeerd. De vergoeding voor tijdelijke huishoudelijke schade stijgt maar liefst met 50 % van 20,00 euro naar 30,00 euro per dag. De klassieke verdeling tussen het aandeel van mannen (35 %) en vrouwen (65%) in de huishoudelijke taken blijft principieel behouden.
– De forfaitaire vergoedingen voor blijvende ongeschiktheden en esthetische schade stijgen fors.
– De forfaitaire vergoedingen voor het bij het verlies van een schooljaar wordt ook aanzienlijk verhoogd.
– Voor de begroting van de morele schade van nabestaanden na een overlijden wordt vanaf nu gewerkt met een “vork”, hetgeen de rechtbank een grotere mate van appreciatie geeft.
Werd u het slachtoffer van een schadegeval en wilt u een correcte vergoeding van uw schade?
Contacteer ons vrijblijvend (057 40 09 92 – curd.vanacker@yprius.be).
Wij begeleiden en ontzorgen u tijdens het volledige traject tot u de schadevergoeding heeft ontvangen waar u recht op heeft.